Skip to main content

Kuusamon keskustan kehittämiskeskusteluun ideoita

Huhtikuussa Koillismaan Uutisissa ja Koillissanomissa.

Kuusamon keskustan kehittämiskeskusteluun ideoita, jotka ovat tulleet ilmi eri yhteyksissä.

1) Torille Karhujuhlien, Karhunkierros retkeilyreitin, Keron suurpetokeskuksen karhujen kunniaksi Karhu -patsas – Pauli Saapungin esityksen mukaisesti. Patsas vetäisi turistit kuvauttamaan itsensä torille.

2) Kuusamon kunnan rajoille pääteiden varteen puiset ”Tervetuloa Kuusamoon” -kyltit, Kuusamon kunnan logolla ja väreillä. Puiset siksi, että Kuusamossa on metsäteollisuutta ja puunjalostamista. Teksti voisi olla suomeksi, englanniksi ja Suoperän aseman sekä Sallantien varrella myös Venäjäksi. Lisäksi pääteiden varteen ja torille sähköinen infotaulu, missä voitaisiin markkinoida Kuusamossa parhaillaan olevia tapahtumia.

Karhupatsaasta ja Tervetuloa Kuusamoon -kylteistä voisi vaikka Nuorkauppakamari järjestää avoimen suunnittelukilpailun kuusamolaisille.

3) En kannata urheilukentän muuttamista kerrostaloasunnoiksi. Kerrostaloja mahtuu rakentamaan muualle mm. Kitkantien vanhalle bensa-aseman tontille. Urheilukenttä voisi toimia talvisin Lumimaailmana lapsille, esim. lumilinna ja jäätaideteosmaailmana  Kemin lumilinnan tapaan. Kemin lumilinnahan on voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella hätää kärsimässä. Tässä saattaisi olla nyt Kuusamolle lumivarmana ylänkömaana ns. markkinarakoa. 

4) Kelan rantaan yleinen sauna ja avantouintikeskus, kesällä rannassa uimakoulu, hyppytorni, kelluntarenkaita, lepotuoleja, polkuveneitä ja jäätelökioski jne. esimerkiksi niin pieni asia kuin mato-ongintavälineet yleiseen käyttöön saattaisi olla kesäsin monelle kansainväliselle turistille elämys. Niillä voisi ongiskella vaikka sieltä ponttoonisillalta. Talvella Kelanrannasta tai Kuusamo Hotellin takaa voisi lähteä matkailuyrittäjien husky-, poro- ja kelkkasafareita.

5) Yleisesti lisää puu- ja kasvi-istutuksia keskustaan ja penkkejä oleskeluun. Ouluntienvarteen kuusi-istutuksia. Tullaanhan nyt sentään Kuusamoon, nimensä mukaisesti kuusisaamelaisten maahan. Myös keskustan maisemavalaistusta led-valoilla syksyn elävöittämiseksi tulee edistää. Kuusamon keskustan järvien ”rantabulevardit” tulisi olla selkeästi kyltein löydettävissä kansainvälisten vieraiden käyttöön. 

6) Tulee selvittää onnistuisiko mahdollisen uuden kauppakeskuksen yhteyteen sovittaa jäähalli + pari curlingrataa. Tämä ns. jäähalli/monitoimihallihanke tulisi toteuttaa Kuusamon matkailua, urheilua ja kesäjääkiekkoleirejä yhdistävänä matkailukokonaisuutena, jotta siihen saahaan paremmin EU:n aluekehitysrahoja. Esimerkiksi suomalaiset ja ulkomaalaiset jääkiekkojoukkueet majoittuisivat viereisessä Kuusamohotellissa, käyttäisivät jäähallia ja urheilukenttää, Kuusamojärven rantareittejä, liikuntahallinpalveluilta sekä kylpisivät Kuusamon Tropiikissa. Mieluusti kauppakeskuksessa tulisi myös käyttää mahdollisimman paljon puuta.

7) Ehdotus bussiaseman siirrosta vanhan postin aukiolle tulee ottaa kaupungin toimesta käsittelyyn.

8) Ydinkeskustaan kunnan toimesta kauppahalli kuusamolaisten luonnontuotteiden ja maito-, riista- ja kalatuotteiden sekä käsitöiden myyntipaikaksi. Kauppahallista pientuottajat voisivat vuokrata edullisesti myyntipisteen.Kauppahalli voitaisiin sijoittaa joko Torimarketin sisään tai uuden kauppakeskuksen yhteyteen.

9) Kuusamon ydinkeskustan arkkitehtuurin tulisi modernisti symbolisoida Kuusamon, Pohjolan luontopääkaupungin, matkailu-, erä- ja luontokaupungin ilmettä. Käynti Kuusamon keskustassa ja sen liikkeissä olisi osa Kuusamon matkailukokemusta. Kuusamon Kitkantien rakennusten tulisi symbolisoida sitä, että olemme ylpeitä luontoon, vesistöihin, perinteisiin elinkeinoihin ja monenlaisiin kulttuureihin tukeutuvasta taustastamme. Kuusamolaisuus, Lapin perintöineen mm. saamelaisuus tulisi olla ylpeästi esillä niin liikkeissä kuin rakentamisessa tai värien käytössä. Kitkantien. markettien ja ydinkeskustan betonirakennuksien elävöittäminen hirsirakentamispinnoituksella. Arkkitehtuurin tulisi olla perinteitä kunnioittavaa, ja samalla modernia, mutta kuusamolaista, omalaatuista, jota kiinnostaa tulla erikseen katsomaan. Kuusamon arkkitehtuurista yleisilmettä voitaisiin tarkastella kokonaisuutena ja sen kehittämiseen tulisi myös hakea EU hankerahaa.

10) Tornitaloista totean, että erittäin korkeat tornitalot sopivat kyllä Kemiin, mutta eivät mielestäni Kuusamoon. Kitkantien vanhan bensa-aseman tontille voi valmiiksi maatöyrään päälle rakentaa kerrostalon vaikkapa puusta Pölkyn Kuusamon Hirsitalon uudella puukerrostalotekniikalla. 

Ideat tarkoitettu edelleen kehitettäväksi tai kritisoitavaksi, mutta toivottavasti edes osin toteuttavaksi.

Ystävällisesti

Mika Flöjt

Kuusamon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Vihreät

Vastaa