Skip to main content

Suomi demokratia

Suomi demokratia (lähetetty sunnuntaina 6.4.2014 Vihreään Lankaan)

Täytyy sanoa, että täältä ”korvesta katsottuna” Suomi niminen valtio on mielenkiintoinen demokratia. Suomen pääministeri vaihtuu ja todennäköisesti myös valtionvarainministeri demareiden puheenjohtajakisan takia. Eurovaalien seurauksena ehkä myös ulkomaankauppaministeri ja kuntaministeri vaihtuvat. Hallituksesta oppositioon siirtyi vasemmisto ja vihreillä on jalka oven välissä Rosatomin, hallitusohjelman vastaisen, uraaniluvan takia.  RKP vaihtoi puolustusministeriään ja demarit harrasti kierrätystä. Opposition gallupsuosikit auttoivat tekemään hallituskauden tärkeimmät SOTE päätökset. Ja kaiken tämän myllerryksen jälkeen Katainen ilmoittaa luopumisestaan puolueen iltakokkareilla ja toteaa tuosta vaan, että ”hallitus jatkaa” niin kuin ei mitään maassa tapahtuisi. Kyllä tässä kansalla alkaa olemaan vaikeuksia pysyä perässä kuka tätä maata johtaa ja kuka sitä tahtoo johtaa.

On hivenen kummaa, että omat poliittiset urat ovat tärkeämpiä kuin Suomen valtion, siis yhteisen kansakuntamme, asioiden hoito. Päätöksessään Katainen kylmästi laskee omaa komissaarin pestiään ja kokoomuksen etua – ei Suomen kansankunnan kokonaisetua. Näyttää siltä, että kun Suomen valtiosäännössä ”parlamentarismia vahvistettiin” poistamalla presidentin valtaoikeuksia suhteessa hallitukseen ja eduskuntaan, aiheutimme käytännössä tilanteen jossa valtioneuvostosta on tullut ”poliittinen basaari”.  Pääministeri voi käytännössä tehdä mitä vaan, ihan oman puolueen ja poliittisten mielihalujen mukaisesti – kansankunnan kokonaisedusta välittämättä. Jo edellisen eduskunnan vaalirahaskandaalin aikana, kun silloinen pääministeri luopui vallasta, olisi pitänyt järjestää uudet vaalit – niin pitäisi nytkin.

Pitää muistaa, että Suomesta aiotaan tehdä entistä pääministerikeskeisempi valtionhallinto, jossa virtaviivaistetaan päätöksentekoa entisestään pääministerin alle. Täten on syytä oppia kahdesta viime hallituskaudesta ja luoda tietyt kansanvaltaiset pelisäännöt siitä kuinka pääministeri valitaan – ja samalla palauttaa myös presidentin valtaa suhteessa hallitukseen ja eduskuntaan. Pääministeriksi on päästävä vain kansan selkeällä valtakirjalla. Vihreiden vastuullisena valtionhoitajapuolueena ja avoimen demokratian puolustajana pitää eduskuntaryhmän ja valtuuskunnan yhteiskokouksessa 10.4 todeta, että kansan tulee suoraan valita valtioneuvoston keskeiset johtajat avoimen poliittisen kamppailun pohjalta.

Mika Flöjt

Kirjoittaja on Kuusamon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen sekä Koillismaan Vihreiden puheenjohtaja.

Vastaa