Skip to main content

Kuusamon kaivoskamppailu ei ole ohi

Kuusamon kaivoskamppailu ei ole ohi (julkaistu Koillissanomissa 30.7.2014)

TUKESin kaivospiiripäätöksistä valitettava ja Ruka-Kuusamon osayleiskaavoista muistutettava pikaisesti.

TUKES päätti 30.6.2014 Dragonin Kuusamon Rukan ja Kitkajoen uraanikultakaivospiirien ”yleisten ja yksityisten etujen turvaamisesta”. Päätös oli erittäin vajavainen ja kaivosyhtiölle myönteinen, kuntalaisten yleistä etua loukkaava. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on nyt päätynyt kaikissa kaivospiirejä (Dragonin Nro 3965, Nro 4909 ja Nro 4013) koskevissa lupamääräyksissä lakonisesti toistamaan kaivoslain yleisiä määräyksiä (18§), välittämättä alueen ympäristöstä, pinta-alasta, oletetusta mineraalien laadusta ja määrästä sekä siitä, tulisivatko yleisen ja yksityisen edun kannalta välttämättömät kaivostoiminnan edellytykset toteutumaan juuri kyseisellä paikalla. TUKESin päätös mahdollistaa kaivospiirien olemassa olon ja siten Kuusamoa rasittavan Dragonin uraanikultakaivosten ja keskusrikastamo hankkeen jatkumisen.

Kuusamon kaupungin Ruka-Kuusamo kaavaehdotuksessa osayleiskaavakarttaan on sijoitettu Rukan ja Kitkajärven väliin ohjeellisena kaivospiirimerkintä (kp) yksityisen oikeudenhaltijan omistamien kaivospiirien Rukan Sivakkaharju (KaivNro 4013, 3,514 ha) ja Meurastuksenaho (KaivNro 4909, 13,779 ha) kohdalle ja niiden kokoa kuvaten. Kaivospiirien juridisia rajoja ei ole karttapohjaan merkitty. Esitys on periaatteellinen. Kun kaivospiirien hallintaoikeus on ennen kaivostoiminnan aloittamista määräaikainen, voidaan kp-merkintää pitää kaavoittajan avoimena tukena Dragon Mining Oy:lle.

Dragonin kaivoshankkeeseen ketjuuntuu myös kolmas merkittävämpi kaivospiiri Kitkajoen Juomasuo (KaivNro 3965 joka on 54,196 ha laajuinen) Käylän ja Säkkilän kylien välissä. Tulee ottaa huomioon, että edellä mainittuihin kaivospiireihin Rukalla ja Kitkajoella liittyy saman kaivosyhtiön mittavavat valtaushakemukset aina Kitkajokivarresta Rukalle ja Rukalta edelleen kohti Kitkan Kouvervaaraa ja Vasaraperää. Uudet valtaushakemukset Murronmaa – Konttiaho (Tukes 22.11.2013 KaivNro 9118, 1-32 yhteensä 2.763,74 ha) välillä Ruka – Käylä ovat Rukan pohjavesialueen ja juomavedenottopaikan päällä, josta Ruka ja osa Pohjois-Kuusamon kylistä saa juomavetensä. Kaivospiirit ja erittäin laajat valtaukset sijaitsevat tunnetulla GTK:n määrittelemällä Kuusamon uraanivyöhykkeellä ja Kitka-Ruka-Oulanka matkailu- ja luontoalueen keskellä, jonne kaupunginhallitus on vastustanut uraania sisältäviä valtauksia ja luonnonvaratyöryhmä yksimielisesti todennut ettei kaivostoiminta sovellu Kitka-Ruka-Oulanka alueelle. 


Nyt Kuusamossa siis kirjataan ensimmäistä kertaa maankäytön suunnittelun oikeusvaikutteisin keinoin tässä Ruka-Kuusamon ”matkailuosayleiskaavassa” kp-merkinnällä vaatimattoman näköinen alku tukemaan paljon laajemmaksi tarkoitettua toimintaa. Osayleiskaavan selostuksessa kohdassa 7.8 Kaivostoiminta kerrotaan lyhyesti kaivospiireistä ja kp-merkinnästä, kaivospiirien taustasta ja meneillään olevasta Dragon Mining Oy:n YVA-hankkeesta. Mutta saman selostuksen kohdassa 9 osayleiskaavan vaikutukset (9.3 – 9.10 mm. työpaikat, vaikutukset luonnonympäristöön jne), ei kaivostoiminnasta mainita mitään. Koska yhteysviranomainen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut 9.6.2014 Dragon Mining Oy:lle koko Kuusamon kultakaivoshanketta koskevasta YVA:sta kielteisen lausunnon, jossa todetaan, ettei arviointiselostus ole YVAL:n 12§:n mukaisesti riittävä, ja että se on tehtävä uudelleen, mikäli hanketta halutaan jatkaa katsomme, että nyt nähtävillä olevaan osayleiskaavaan sisältyvät kaivospiirimerkinnät tulee poistaa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 9 § mukaan: ”kaavan tulee perustua riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavaa laadittaessa on tarpeellisessa määrin selvitettävä suunnitelman ja tarkasteltavien vaihtoehtojen toteuttamisen ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset,  kultuuriset ja muut vaikutukset. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia.” Katsomme, ettei tätä ole tehty riittävällä tavalla kaavaehdotuksessa.

Erityisesti olemme huolestuneita siitä, ettei maankäyttö- ja rakennuslain 6 § mukaan: ”Vuorovaikutus ja kaavoituksesta tiedottaminen on olennainen osa” eikä toteudu tässä huonosti valitussa lomakuukauden aikana. Ihmettelemme, että tämmöisessä asiassa kaavoituksesta vastaavat Kuusamon kaupungissa järjestävät kuulemiskierroksen heinäkuun lomakuukauden ajaksi. Vaadimmekin, että kunta oma-aloitteisesti järjestää lisäaikaa ”Ruka–Kuusamo matkailun” -osayleiskaavan kuulemiselle, jotta Kuusamon kuntalaiset, maa- ja vesialueiden omistajat, mökkiläiset ja yhdistykset voivat rauhassa lausua tähänkin tärkeään kaavaehdotukseen.

Huomautamme, että Ruka-Kuusamon kaavaehdotus käsittelee käytännössä enemmän kaivostoiminnan ja metsätalouden yhteensovittamista kuin matkailua Rukan ja Kitkajärven välissä. Esitämme, että muistutuksissa todettaisiin, että alueet on kaavoitettava siten etteivät valtaukset ja kaivospiirit sovellu alueelle, eikä Ruka-Kuusamon alue siten sovellu mitenkään kaivostoimintaan arvokkaiden pohjavesialueiden ja vesistöjen, kylien ja Rukan läheisyyden johdosta. Kaavassa tulisi olla erityiset Kuusamon kaavamerkit: ”Ei kaivostoimintaa” -kaavamerkintä koko Rukan ja Kitkajärven väliselle alueelle. Kyllä nykyisille elinkeinoille: luontaistalous, asutus- ja mökki-, matkailu- ja luontoalueelle, jossa myös kestävää metsätaloutta. Muistutukset tulee jättää Kuusamon kaupunkiin torstaihin 31.7 mennessä.

Kuusamon, Pohjolan luonto- ja matkailupääkaupungin, on myös syytä valittaa TUKESin puutteellisista ja kunnan kokonaisedun vastaisista kaivospiiripäätöksistä hallinto-oikeuteen 30.7 mennessä.

Muistutukset Ruka-Kuusamon osayleiskaavasta Kuusamon kaupunkiin siis osoitteeseen: kirjaamo@kuusamo.fi (31.7 klo 16.15 mennessä)ja TUKESin päätöksistä valittaminen hallinto-oikeuteen: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi (30.7. klo 16.15 mennessä). Kitkan Viisaat ry järjestää keskiviikkona 30.7 klo 18.00 Käylän Korpihovilla yleisötilaisuuden koskien kaavamuistutuksia ja hallinto-oikeusvalituksia joihin kaikki halukkaat voivat liittyä.

Kuusamon kaupunginvaltuutetut Anne Murto (vas. sit) ja Mika Flöjt (vihreät)

Vastaa