Skip to main content

Kuusamon keskustan parkkihallista ja kauppakeskuksesta

Julkaistu Koillissanomissa 2.7.2014

Kuusamon keskustan parkkihallista ja kauppakeskuksesta

Kuusamon kaupunki osti Pauli Saapungin ansioista Kitkantien ja Vanttajantien välisiä tontteja, joiden keskeinen sijainti on tärkeä Kuusamon keskustan kehittämisessä. Samaan aikaan suunnitellaan kauppakeskusta osin Vanttajantien päälle, jolloin urheilukentän vieressä olevat parkkitilat menetettäisiin ja vastineeksi rakennettaisiin neljä-viisikerroksien avoparkkihalli Vanttajantien varrelle lähelle keilahallia – juuri näille ostetuille tonteille.

Kaupunginhallitukselle  ”parkkihalli-kauppakeskus” -esitys annettiin tiedoksi vasta kokouksessa, eikä se siten ollut etukäteen tiedossa virallisella esityslistalla. Sen takia toivoimme asiaa jätettäväksi vielä pöydälle syvempää tarkastelua varten. Halusimme paremmin perehtyä asiaan ja käydä kansalaiskeskustelua uusista suunnitelmista – pyydettiinhän niissä yli 10 miljoonan euron verran kuusamolaisten veronmaksajien riskitukea hankekokonaisuudelle. Suora lainaus esitystekstistä: ”kaupunki vastaa pysäköintitalon toteutuksesta ja ylläpidosta, jonka kustannusarvio on 10 Me”. Lisäksi esityksessä toivottiin miljoonan euron verran kaupungin rahaa Ervastin aukion kohentamiseen, vaikka se onnistunee pienemmälläkin summalla. Välillä vaikuttaa kuin julkisissa kohentamis- ja rakentamishankkeissa olisi ”ilmaa” sisässä.

Olin kaupunginhallituksessa parkkihallia vastaan, katsoen ettei sitä ole kustannustehokasta ja järkevää rakentaa veronmaksajien riskillä. Katsoin, että kauppakeskus voidaan uudelleen suunnittelemalla hyvin toteuttaa ilman kallista ja riskialtista parkkihallia. Kuusamossa on totuttu maksuttomiin parkkipaikkoihin liikkeiden edessä, eikä keskustassa ole pulaa parkkipaikoista.

Esitin, että Kauppakeskus rakennettaisiinkin pitkittäisesti siten, että se sijoittuisi kokonaisuudessaan Kitkantien ja Vanttajantien väliin, sisältäen myös nämä juuri hankitut uudet tontit. Kauppakeskus tulisi suunnitella kiinteään yhteyteen muun muassa Kitkantielle jäävän mm. Kauppakulman ja Seppälän liiketilan kanssa koko korttelin matkalla. Tähän pitkittäiseen kauppakeskukseen tulisi sisäänkäynnit Ervastinaukiolta, Kitkantieltä ja Vanttajantieltä.

Vanttajantie siis säästettäisiin urheilukentän ja keilahallin parkkipaikkoineen, lisäksi kadun varteen saataisiin lisäparkiksi ns. vinoparkit. Siten kaavailtua 10 miljoonan euron avoparkkihallia ei tarvittaisi. Tämä ratkaisu elävöttäisi myös Kitkantien ja nostaisi koko alueen liikekiinteistöjen arvoa.  Kitkantien kauppakiinteistöt ja kauppakeskus olisivat osana uutta Kauppakeskusta, ja kaavailtu kuja niiden välissä olisi katettu kauppakuja kauppakeskuksen sisällä Kuusamon pitkän talven takia. Katetussa kauppakujassa olisivat liikkeet ja modernit nuoriso- ja eläkeläistilat sekä kauppahalli. Elävä kauppakeskus vetää aina asiakkaita ja oleskelijoita.

Vanttajantien säilyttäminen palvelisi myös terveyskeskuksen tarpeita ambulanssien sairasajossa, jos esimerkiksi Kitkantien ja Ouluntien pätkä Torin läheltä olisi hetkittäin suljettuna kävelykatuna markkina- ja karhujuhlatapahtumissa. Urheilukentän ja Kelanrannan haluan säilyvän kuntalaisten yhteisenä urheilu- ja virkistystilana. Enkä halua sinne kerrostaloa. Kelanrantaan voitaisiin rakentaa avantouintikeskus ja urheilukentällä voisi olla talvisin lasten lumimaailma. Kerrostaloja voisi aluksi rakentaa esim. Kitkantien bensa-aseman tontille, mutta korkeat tornitalot eivät sovi Kuusamon kokonaisprofiiliin.

Kauppakeskus tulisi aikanaan rakentaa kuusamolaisella arkkitehtuurilla mahdollisimman paljon alueen kulttuurishistoriallista ilmettä kunnioittaen ja paikallisia materiaaleja hyväksikäyttäen. Näin jo rakennus itsessään vetäisi matkailijoita ja paikallisia puoleensa. Se erottuisi Suomenniemen muista ”jokapaikan tasakatto-hallimarketeista” selkeästi edukseen ja olisi positiivisesti tunnettu personaallinen esimerkki koko Suomelle. Jotenkin Suomessa on unohtunut, että rakennuksien kokonaisilme, arkkitehtuuri, vaikuttaa myös kaupunkien kokonaiskuvaan, paikkakunnan imagoon ja ihmisten vierailuhalukkuuteen kauppoihin ja kaupunkikeskuksiin. Olkaamme Kuusamossa muuta maata viisaampia ja kunnioittakaamme rakentamisessa kulttuurihistoriallista perintöämme – juuriamme.

Rakentavasti visioiden,

Mika Flöjt

Kuusamon kaupunginhallituksen jäsen, Vihreät

Vastaa