Skip to main content

Kitkan Viisaat: Kuusamon yhteisjätevesipuhdistamosta ja yhdistelmälaitoksesta

Kitkan Viisaat ry kirjoitus koillissanomissa 11.8.2014
Kuusamon yhteisjätevesipuhdistamosta ja yhdistelmälaitoksesta
Kuusamon valtiomies ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Saapunki kirjoittaa Koillismaan Uutisten ansiokkaassa kolumnissa (7.8.2014) kannattavansa yhteispuhdistamon toteuttamista Kuusamossa, varsinkin kun ELY:kin sitä puoltaa omassa Vaasan hallinto-oikeuden lausunnossaan.

Kitkan Viisaat ry on omissa lausunnoissaan ja kannanotoissaan ollut yhteisjätevesipuhdistamon kannalla jo pitkään. Katsomme, että se on järkevin ja kustannustehokkain ratkaisu EVOn jäsenille ja ennenkaikkea Kuusamon arvokkaille vesistöille. Pidämme huolestuttava sitä, että kaikki kolme: Rukan, Posion ja Torangin vanhat puhdistamot vanhalla teknologiallaan kuormittavat fosfori ja typpi ravinnepäästöillään arvokasta Kitkan-Koutajoen vesistöä, johon myös Kuusamojärvi kuuluu. Katsomme, että kaikki kolme puhdistamoa pitää uudistaa ajanmukaiseksi siten, että molemmat: fostori ja typpi puhdistetaan maksimaalisesti ja uudet innovatiiviset yhdistelmä(hybridi)jätevesilaitokset  tuottavat myös biokaasua koillismaan kotimarkkinoiden, autokannan, tarpeisiin ja edesauttavat samalla biomassan ja lannan hyötykäyttöä. Ympäristöministeriö on todennut, että juuri tälläisiin uuden innovaation hybridilaitoksiin on saatavissa TEKESin ja EU:n innovaatiorahoitusta.

Kiteytettynä toteamme, että:
1) Rukan jätevesien osuus on EVO:n kokonaisjätevesivoluumista 17%. Siis me kuusamolaiset itse olemme vesistöjen suurimpia kuormittajia lopulla määrällä. Tieto löytyy EVO:n vuosikirjasta.

2) Suunniteltu Rukan uusi jätevedenpuhdistamo suunnitelma ei puhdista tiukasti typpeä, koska uudessa versiossa ei aiota lämmittää jätevettä (mikä tarvitaan typen poistoon), joten Kitkan kesälahden erityisen paha typpiongelma jatkuu (Kitkan Muha hanke todistaa typpiongelma kesälahdella).

3) Typen poistoon tarvitaan riittävä koko vuoden kokonaisvoluumi, joka voidaan saavuttaa jos Kuusamon ja Rukan jätevesivirtaamat yhdistetään. Samalla voidaan yhdistelmälaitoksessa tuottaa jätevesistä, biomassasta sekä lannasta biokaasua autojen polttoaineeksi. Tähän on mahdolllista saada EU:n ja TEKESin innovaatiotukea.

4) Torangin vanha putsari on tullut myös tienpäähän ja sekin tarvitaan uudistaa (toiset 10 milj. euroa) ja sille tarvitaan uusi paikka. Emme usko, että Torangin putsari saa jatkaa nykyisellä paikallaan Kuusamon keskustaajaman läheisyydessä. Esitämme, että Torangin ja Rukan jätevedet ohjataan ns. Mäntyselän vaihtoehtoon ja sieltä puhdistetut jätevedet ohjattaisiin suoalueelle toteutettuihin laajoihin kosteikkoihin ja pajuryteikköihin (puhdistavat) ja sen jälkeen vasta kohti Munakkaa ja teollisuusaluetta.

5) Meijerin jätevedet voidaan siirtää käsiteltäväksi yhdistelmälaitoksen prosessiin, jolloin Helilammen kuormitus vähenee

6) Ja läheiset Fortumin lämpölaitoksen lauhdevedet siirretään Mäntyselkään tukemaan jäteveden lämmitystä jotta fosforin lisäksi toinen vesistöjä rehevöittävä elementti typpi saadaan poistetuksi lähes täysimääräisesti.

Kunnioittavasti kaikkien vesistöjen puolesta,

Kitkan Viisaat ry:n hallituksen puolesta,

Mika Flöjt                          Jouni Petäjäaho
puheenjohtaja                  varapuheenjohtaja


Vastaa