Skip to main content

Valinnan hetki: kotimaiset uusiutuvat vai Rosatom?

Julkaistu Kalevassa 3.12.2014. Lisäksi mm. Koillissanomissa ja Kainuun Sanomissa.

Valinnan hetki: kotimaiset uusiutuvat vai Rosatom?

Eduskunta äänestää 5. joulukuuta Rosatomin ja Fennovoiman uraanivoimahankkeesta. Itsenäisyyspäivän alla olevassa äänestyksessä ratkaistaan, sidotaanko suomalaisten veronmaksajien rahat venäläiseen uraanivoimahankkeeseen vuosikymmeniksi. Vaihtoehtona on kotimaisten uusiutuvien energiamuotojen ja energiatehokkuuden laaja käyttöönotto. Se tarjoaisi vientinäkymiä ja kasvua puhtaan teknologian suomalaisille yrityksille.

Suomessa on puhtaissa teknologioissa paljon osaamista, jonka käyttöönotto veisi meitä maailman ympäristöongelmien ratkaisijoiden etujoukkoon ja lisäisi energiaomavaraisuuttamme. Pohjois-Suomessa on panostettava hajautettuun uusiutuvan energian hybridituotantoon. Siten edistämme kotimaista työllisyyttä sekä pienten ja keskisuurten innovaatioyritysten kotimarkkinoita. Tärkeää on rakentaa sähköverkkoamme joustavampaan, hajautettuun suuntaan, pois jäykistä, keskitetyistä, haavoittuvista järjestelmistä. Tämä on sähköverkon toimivuuden etu voimistuvien globaalimuutosten aikakaudella. Uusiutuvien energioiden hajautettu yhteistuotanto parantaa huoltovarmuuttamme. Samalla työllistävä biotalous; bioenergiasta biokaasuun edistää mm. autokannan muutosta pois öljystä, puhtaampiin omavaraisiin polttoaineisiin. Suuryritysten energiantarvetta varmistaa osaltaan valtioneuvoston jo päättämä Tornion kaasuterminaali. Tulevaisuudessa kannattaa myös selvittää mahdollisen yhteiskaasuputken tulo Barentsinmereltä Ruotsin ja Suomen Perämerenkaaren kaupunkien ja yrityksien energiantarvetta tyydyttämään.
Uraanivoiman lisärakentamisen aika on ohi. Uraanivoiman ympäristö- ja terveysongelmat; radioaktiiviset jätteet ja päästöt, aina uraanikaivoksista ydinjätteisiin aiheuttavat merkittäviä riskejä ja ongelmia. Uraanivoiman suosiminen energiapolitiikassa lisää paineita uraanitutkimuksiin ja uraanituotantoon Suomessa sekä maailmalla. Uraanikaivokset aiheuttavat vakavia ympäristö- ja terveysongelmia. Suomessa on lukuisia kaivoshankkeita, joissa on mainittu myös mahdollinen uraanintuottaminen. Monin paikoin näitä hankkeita on vastustettu paikallisten elinkeinojen ja yhteisöjen toimesta voimakkaasti muun muassa Kuusamossa. Uraanivoimahankkeet ovat taloudellisesti kalliita ja keskitettyjä ratkaisuja, joita toteutetaan nykyään lähinnä keskitetyn valtiojohdon maissa. Venäläinen Rosatom on Venäjän valtiojohdon alaisuudessa oleva valtionyhtiö, jonka liiketalous on salaista ja sen toiminta on osa Venäjän valtion vallankäyttöä. Suomea ei kannata sitoa tällaiseen hankkeeseen vuosikymmeniksi. Fennovoiman hankkeen suomalaisina omistajina on pääasiassa kunnallisia energiayhtiöitä, jotka sitovat veronmaksajien rahoja tähän riskialttiiseen hankkeeseen.

Markkinataloudet länsimaissa valjastavat hajautettua energiantuotantoa oman energiamurroksensa toteuttamiseen. Energiantuotannolla luodaan nykyaikana teollisuutta, ei vain tuoteta sähköä sille. Suomalaiset työpaikat bioenergiasta, auringosta, tuulesta ja älykkäistä sähköverkoista auttaisivat kansantalouttamme uuteen nousuun. Laitetaan kotimaiset pääomat niihin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö

Oulun vaalipiirin kansanedustajaehdokas Mika Flöjt

Vastaa