EU:lle rahoitusta ns. pörssien ja pankkien transaktioveroilla?

Oulu, Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivät 5.11.2018

Kommenttikysymykseni Maakuntapäivillä EU:n tilannetta käsitellelle europarlamentaarikkojen ja virkamiesten paneelille. Pohdinnassa oli EU:n tulevaisuus ja tuleva Suomen EU puheenjohtajuuskausi:

Europarlaamentaarikko Liisa Jaakonsaari puhui EU:n rahoituspohjasta. Rahoituspohja heikentyy Brexitin, nihkeiden EU:n jäsenvaltioiden rahoitushalujen takia, kun vauraidenkin kansallisvaltioiden verovarojen vähentyminen on tapahtunut suuryrityksien veronkierron, verosuunnittelun ja veroparatiisien takia.

Samaan tapahtuva globaali työnmurros, missä automatiosaatio, robotisaatio ja digitalisaatio tulee vähentämään EU:ssakin työpaikkoja ja lisäämään eriarvoisuutta kun varallisuus kertyy yhä harvemmille. Tämä johtaa sosiaaliseen eriarvoistumisen kautta poliittisten ääriliikeiden kasvuun, mikä jo heiluttelee EU:n poliittista pohjaa.

Eikö siten olisi korkea aika EU:lla säätää pörsseille ja pankeille ns. transaktiovero/rahoitusmarkkinavero ja verottaa erityisen kovasti pankkien rahasiirtoja veroparatiiseihin?

Näin kertyneillä varoilla rahoitettaisiin EU:n sosiaalirahaston, ilmasto- ja ympäristötyötä jne siis niitä kaikkia EU:n ajamia ylikansallisia hyviä tavoitteita…sekä yleisesti EU:n toimintaa.. myös niitä täällä puhuttuna alueiden rakennerahastoja.

Globaalin ympäristömurroksen vuoksi Suomen EU:n puheenjohtajakaudella (ja muutenkin) tulee EU:n ajaa Globaalia metsäsopimusta Global Forest Treaty ja globaalia kaivossopimusta Global Mining Treaty sekä ennenkaikkea kansainvälisen kauppasopimuksen WTO:n sääntöjen muuttamista sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestäväksi.

Nämä edesauttaisivat oikeudenmukaisempaa maailmaa, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä sekä lisäisi EU:n työllisyyttä ja rahoituspohjaa. Katson että edellä mainitut toimet olisivat EU:n yrityksien työllisyyden ja ympäristön etu.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kommentoi, että on transaktioverosta samaa mieltä, Ranskan presidentti Macron kannattaa sitä.

Muita pointteja ei kerennyt Jaakonsaari kommentoimaan paneelin ajan loppuessa.

Mika Flöjt

Varapuheenjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan Maakuntahallitus, Vihreät

#EU #Suomi #EUpuheenjohtajuus2019 #teemat #EUrahoitus #verotus #kestäväkehitys #metsä #kaivos #ympäristö #luonto #sosiaali #politiikka

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *