Kitkajoen Juomasuon uraanimalmion kairaukset ongelma vesille, pohjavesijänteille

Kitkajoen Juomasuon uraanimalmion kairaukset ongelma vesille, pohjavesijänteille

Dragon Miningin Kuusamo Goldin yritystunnuksella (Y-tunnus) toimiva ”Latitude” kaivosyhtiö totesi kairausvideossaan käyttävänsä louhoksen tai aikaisempien kairausputkien vettä. Nyt kirjoituksessaan 22.9 viestintäpäällikkö kieltää heidän käyttävän louhoksen vettä, mutta käyttävän kairausputkista saatavaa vettä ja että louhokseen laskettavalla vedellä ei ole mitään tekemistä kairauksien kanssa.
Selittämättä jää minne saastuneet kairausvedet lasketaan. Se että kairausvesiä käsitellään kalkkimaidolla ei muuta kairausvettä luonnonvedeksi.

Kuva kairauksisien ongelmista vesille

Dragon Miningin Kuusamo Gold Y-tunnuksella toimiva ”Latitude” kaivosyhtiö ja kaivosteollisuuden edustajat ovat väittäneet etteivät malmikairaukset uraanivyöhykkeen uraanimalmioihin olisi riski vesille. Kairaukset yltävät paineellisiin pohjavesiin, eihän kairausputkista muuten vettä saataisi, ja edistävät pohjavesien saastumista haitallisista raskasmetalleista ja herkästi vesiliukoisesta, myrkyllisestä, uraanista.

Juuri näistä syistä paikalliset vaativat Juomasuon kairauksille ympäristövaikutuksien arviointeja ennen kairaamista. Uuden kaivoslain mukaan kairauksille uraanimalmioihin tulee tehdä YVA. Juomasuon on tunnettu uraanimalmio. Kitkajoen Juomasuon uraanimalmio on raportoitu GTK:n ja TEM ministeriön toimesta kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) maailman uraanimalmioiden punaiseen kirjaan.

Tosiasiallinen tilanne on, että kaivosyhtiö ei ole vastannut paikallisten ihmisten ja yhteisöjen Kuusamon lehdissä esittämään aiheellisiin kysymyksiin ja on myös jäänyt kiinni ristiriitaisista viesteistään mm. Rukan alueen kaivoshankkeista luopumisen osalta. Kaivosyhtiö ei ole luopumassa Rukan alueen kaivospiireistä. Sen sijaan he ovat tehneet Rukalle lisävarauksia ja laajemmin varauksia ja valtaushakemuksia Riisi-Maaninka-Kitka-Ruka-Oulanka-Savina alueelle.

Kaivosyhtiötä ei ole myöskään syytä tavata, koska eri henkilöt ja yhteisöt jotka ovat heidät tavanneet, ja tapaamisessa kertoneet suoraan selväsanaisesti yhtiölle vastustavansa kaivoshanketta, on kaivosyhtiö kertonut tapaamisista mediatiedotteissa väärin, väittäen noita tapaamisia rakentaviksi. Sen vuoksi emme ala kaivosyhtiön nenästä vedettäväksi mainosmannekiineiksi mediatiedotteisiin.

Ennenkaikkea, Kuusamon valtuuston luonnonvaratyöryhmän yksimielinen linjaus sitä että Kitka-Ruka-Oulanka alueella ei voi riskittömästi toteuttaa, Kuusamon valtuustossa ja ELY:ssä hylätty YVA, sekä Kuusamon valtuuston 39-4 yleiskaavapäätös sekä kuusamolaisten yleinen gallup mielipide (Taloustutkimus Oy 2018) osoittaa, että kaivostoiminta ei sovellu tuolle vesien ja kylien ympäröimälle Kitkajoen Juomasuon alueelle missään muodossa. Koillismaan Vihreät tukee kuntalaisten yleiskaavaprosessissa ilmaisemaa tahtoa siitä, että kaivoskieltoalueille ei perusteta mitään kaivoksia.

Kitkajoen Juomasuon kaivoshankkeella ei ole sosiaalista toimilupaa. Dragonin Kuusamo Goldin Y-tunnuksen ”Latitude” yhtiön tuleekin kunnioittaa kuusamolaisten tahtoa, lopettaa kairaukset ja kaivoshanke sekä peittää Juomasuon radioaktiivisesti saastuttava louhos.

Kunnioittavasti,

Mika Flöjt

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *