Kaivosyhtiö Latitudella valtaushakemuksia myös Oulangan kansallispuiston kylkeen Karhunkierroksen Ristikallion lähtöpaikalle Ollilajärvelle ja Aventojoelle sekä Riisitunturin kansallispuiston ja Kitkajärven väliin. Lisäksi Rukan ja Kitkajärven väliin ja Kitkajoen Käylän ja Säkkilän kylien alueiden päälle

Koillissan0mien lehtijutussa 1.11.2018 mainittiin Dragon Miningin Kuusamo Gold yhtiön yritystunnuksella toimivan ”Latitude” kaivosyhtiön lisävaltaushakemuksista* Kuusamon, Posion ja Sallan alueille. Käytännössä valtaushakemukset Sukerijärven suojelualueen pohjoispuolelle Maaninkavaaran Ritakorkian / Kätkytvaaran vanhojen metsien suojelualueiden lähelle ja Oulangan Savinajoki varressa.
Koillissanomien aikaisemmassa lehtijututussa jonka on kirjoittanut toimittaja Aleksanteri Pikkarainen Koillissanomissa 8.6.2018 ”Vanha asiakirja paljastaa: Maaninkavaaran varausalueella myös uraania – australialaisyhtiö sanoo etsivänsä kobolttia laajalta alueelta Kuusamosta”
https://www.koillissanomat.fi/uutisetkoillismaa/vanha-asiakirja-paljastaa-maaninkavaaran-varausalueella-myos-uraania–australialaisyhtio-sanoo-etsivansa-kobolttia-laajalta-alueelta-kuusamosta-6.226.248760.df202f0b92?fbclid=IwAR0swe-1SDTqiLErRZuxoGLxUSh2naIIz4zstcVhNhZVh2io4s4iDmPhyuQ
Maaningan/Maaninkavaaran alueella on uraania, minkä Latitude yhtiö jättää jälleen kertomatta.  Ennenkaikkea jostain syystä Koillissanomien 1.11.2018  jutussa jäi mainitsematta, että Latitude yhtiö hakee valtauksia myös mm. Oulangan kansallispuiston kylkeen Avento- ja Maaninkajoelle Ronttivaaran ja Ollilan kylien alueelle joka kansallisesti tunnetaan Karhunkierroksen ns. Ristikallion lähtöpaikkana:

TUKES kaivosrekisterin karttapalvelusta ”LatitudeN” Valtaus/malminetsintälupahakemus (ei vielä kuulutettu)

Kaivosrekisterinumero ML2017:0127-01
Alueen nimi Ollila 1 ML2017:0127
Hakija Latitude 66 Cobalt Oy
Saapumispvm 6.11.2017

RistikallioOllila

Lisäksi Latitude hakee valtauksia Kitkajärven ja Riisitunturin kansallispuiston väliin, Tolvan Pohjoispuolelle Maaningan Rintajärvelle:

Alueen nimi Rintajärvi 1 ML2017:0128
Hakija Latitude 66 Cobalt Oy
Saapumispvm 6.11.2017

MaaninganRintajärvi

Kaivosyhtiö ”Latitudella” on Käylän ja Säkkilän kylien aluella kyseenalaisten kaivospiirien; ”Juomasuo, Hangaslampi, Pohjasvaara” ympärillä valtauksia, joiden lisäksi yhtiö on hakemut lisävaltaushakemuksia Käylän ja Säkkilän kylien päälle:
Kaivosrekisterin karttapalvelu 3.11.2018
Kitkajoen Juomasuon alueen malminetsintälupahakemukset, kaivoslupahakemus Juomasuo 2, sekä vanha Juomasuon kaivospiiri

Kitkakajoen juomasuio

Latitudella on Rukan ja Kitkajärven välissä olemassa olevien Rukan Sivakkaharju ja Meurastuksenaho kaivospiirien ja niitä ympäröivien valtauksien lisäksi laajoja valtaushakemuksia mm. Rukan Konttiahoon ja Virraniemelle sekä Kantojoelle.

Kaivosrekisterin karttapalvelu 3.11.2018
Rukan alueen valtaushakemukset
Rukanalue

Sekä valtauksia Naatikkajoella, Jaurasella, Ollinsuolla, Naatikka- ja Kouervaarassa sekä Posiontienvarressa Mäntyvaara.  

Kouervaara

Kaikki edellä mainitut sijaitsevat Kuusamon tunnetulla uraanivyöhykkeellä. Kuusamon, Posion ja Sallan uraanivyöhyke ministeriön ja GTK:n uraanipotentiaalikartalla jonka sisältö on raportoitu ministeriön toimesta kansainväliselle atomienergiajärjestölle (IAEA). Kartassa Kuusamon uraanivyöhyke ja Kitkajoen Juomasuon uraanimalmio.Juomasuo

Kaikki voivat käydä katsomassa tilanteen TUKESin kaivosrekisterin karttapalvelusta. Sieltä karttaa katsellessa kannattaa klikata vasemmasta reunasta ”kaikki tasot kiinni” niin selviää kokonaistilanne.

Kaivosrekisterin karttapalvelu löytyy osoitteesta:

http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/

Mika Flöjt

*Käytän kansainvälisesti tunnettua valtaus sanaa koska sitä yhtiöt käyttävät itse kansainvälisissä Suomea koskevissa mediatiedotteissaan. Ja juridisesti se on vaikutuksiltaan valtaus.

 

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *