Oulujoen veden ja kalojen pyhyyttä etsimässä

https://blogit.kaleva.fi/mika-flojt/2018/11/03/oulujoen-veden-kalojen-pyhyytta-etsimassa/?_ga=2.252120778.238617473.1541244866-117899735.1519162977Kalapartiomme Oulujoen Pyhäkosken kalliopahkan kalaseidalla

Näin Pyhäinpäivän kunniaksi voinee hieman kerrata viikon tapahtumia Oulujoen vesistössä. Maanantaina matkustin Oulusta Kajaaniin junalla ja näin kauniin auringonnousun Oulujärven luusuassa.

 

Kuva: Pakkasaamu Oulujärven luusuassa, Oulujoella Vaalassa. 29.10.2018. Credit VR aamujunalle Oulu -> Kajaani.

Kajaanissa kuuntelin päivän Sinisen biotalouden esitelmiä Oulujoen vesistön ympärillä. Tilaisuudessa ammattikalastajat näkivät suuria mahdollisuuksia mm. Kainuun ja Oulujoen vesistöjen sekä Koillismaan kalataloudellisessa ja virkityksellisessä kehittämisessä ns. BlueCare virkistyksen ja kalastusmatkailun alla.

Tilaisuudessa kalastajat myös esittivät erityishuolensa Nuas- ja Oulujärven veden puhtauden tulevaisuudesta, kun niin Talvivaara-Terrafamen, Mondon, Silverin ja KaiCellin jätevedet alkavat yhteiskuormittaa vesistöä – varsinkin kun jo Talvivaara-Terrafame on pahasti vesistöä runnellut.

Jos on aidosti huolestunut Oulujoen vesistön puhtaudesta on suhtauduttava kriittisesti kaikkiin edellä mainittuihin hankkeisiin. Kajaanin tilaisuudesta jäi myös mieleen kalayhtiö Hätälän esitys, jossa he visioivat niin Kainuun kuin Koillismaan kaloille runsasta menekkiä Euroopan ja maailman markkinoilla uuden tehtaansa ja jakelukanaviensa ansioista. Iso haaste on kalantulon varmistaminen. Osin on ongelma vesistöjen puhtauden eli kalojen elinympäristön turvaaminen siten ettei kaloihin kerry kaivosten jätevesien haitallisia aineita. Oulujoen vesistössä tulee vähentää vesistön kokonaiskuormitusta – ei lisätä sitä.

Terrafamen tulisikin jo perustaa aito kaikki haitalliset aineet puhdistava jätevedenpuhdistamo sekä kunnostaa saastutetut lähijärvet. Ennenkaikkea valtionyhtiö Terrafamella on aiheuttaja maksaa periaatteen mukainen velvoite maksaa täysimääräiset haittakorvakset kaivosyhtiön toiminnasta kärsineille kalastajille. Kalastajat muistuttivat tästä.

Keskiviikkona olin Oulujoki seminaarissa Muhoksen Koivu ja Tähti -kulttuuritalolla, missä keskusteltiin Oulujoen kehittämisestä. Fortumin Muhoksen Montan vesivoimalan yhteydessä olevasta vaelluskalojen siirtolaitteesta, joka kylläkään ei ole toiminut nimensä veroisesti. Kaloja ei ole saatu yhtään kiinni, vaikka kuulemma niitä on Montan kalojen ylisiirtolaitteessa lukuisia käynyt. Tosiasia on kuitenkin ettei yhtään lohta ja taimenta ole ylös nostettu saati sillä yläjoelle siirretty. Kannustinkin Fortumia suunnittelemaan ja toteuttamaan Montalle ja Pyhäkoskelle sekä muille Oulujoen vesivoimalaitoksille toimivat kalatiet, onhan sellainen kalatievelvoite annettu voimayhtiölle jo ensimmäisissä lupaehdoissa.

Fortum esittelee kalansiirtolaitteen toimintaa ja esiintyneitä teknisiä haasteita.

Oulujoki ekskursion mielenkiintoisin osuus tapahtui kuitenkin keskiviikkona runsaan vesisateen keskellä, kun kalapartiomme retkeili Oulujoen Pyhäkosken voimalaitokselta läpi jylhän jokivarren vanhojen metsien kohti Montan leirintälaluetta. Näimme pätkän vanhan Oulujoen Pyhäkosken jylhyydestä kalliopahkojen muodossa.

Sielun silmin pystyi näkemään kuinka kanjonissa on kuohunut ylväs koski – Pyhäkoski –  vaelluskaloistaan rikas kala-apaja. Ehkäpä sen takia ennenmuinoin elänyt Oulujokivarren saamelainen oli vuollut ja merkannut kalaseitamerkin Pyhäkosken kalliolle. Olihan saamelaisalueen raja 1500 -luvulla virallisesti Oulujoessa ja Oulujärvessä, kaartunen Ärjänsaaren länsipäästä Lapinniemen kautta kohti Lappetelää eli kohti Lapinlahtea ja edelleen kohti Pielistä. Siten tästä perspektiivistä Oulun Lapland Hotels ole niin väärässä paikassa. Tuosta tuon ajan Lapinrajasta polveutuu yhä Pohjois-Suomen vapaan metsästysoikeuden nautinta paikallisille. Oulujoen vesistön jokivartisten suvuissa varmaan on henkilöitä, jotka geeniperimiään myöten ymmärtävät esi-isien antaman arvon puhtaalle ja kalaisalle Oulujoelle sekä sen kuohuville koskille.

Pyhäkosken kalaseita

Vaalikaamme yhdessä Oulujoen vesistön puhtautta, tuota Oululaisten juomavettä ja palauttakaamme vaelluskalat Oulujoen vesistöön. Kuohukoon Pyhäkosken kuohut edes sen ohittavassa luonnonmukaisen kalatien kiviuomassa Oulujokivartisten ja Oulujärven ylisukupolvisten kalastajasukujen kunniaksi. Siten jospa vielä kerran toteutuisi käytännössä vanha Oulujärven Koukkulan sanonta:

”kiehuu kuin Oulun koski”

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *