Oulun Merikosken uhanalaisten vaelluskalojen kutu- ja poikastuotanto turvattava

 Oulun Merikoski videolle kuvattuna 7.11.2018 Oulujoen Hupisaarten kohdilta. Kuulemma vesi poistettu jotta suihkulähteet saadaan turvallisesti poistettua joen pohjalta.

Samaan aikaan juuri on ollut Hupisaaressa hanke, missä alueelle on siirretty kutukypsiä taimenia kutemaan Hupisaaren puroihin ja virtoihin. Taimenet tuntien kaikki ei varmaan ole pysyneet pelkästään paikallaan Hupisaarten alueella vaan etsiessään kutupaikkaansa vaeltaneet myös alaspäin alapuoliseen virtaan. Lisäksi Hupisaarten purojen alapäässä oli tavattu kutua seuraavien kalabongareiden toimesta suurempia meritaimenia, jotka olivat nousseet Hupisaaren alapuoliseen virtaan kudulle merestä. Kyseisellä koskiosuudelle olisi mahdollista parantaa olemassa olevien lisäksi lukuisia kutusoraikkoja uhanalaisille vaelluskaloille ns. perinteisillä joki- ja purokunnostuksilla ja kutupaikkojen soraistuksilla. Sen jälkeen Oulun Merikosken uhanalaisten vaelluskalojen luonnonmukainen kutu- ja poikastuotanto on turvattava jatkuvalla koskivirralla.

”Olisikin suositeltavaa, että Oulussa tavoiteltaisiin kaupunkiympäristön kehittämisessä joessa olevien suihkulähteiden sijaan mahdollisimman paljon alkuperäisessä koskiluonnon tilassa olevaa Merikosken koskivirtaa.”

Merikosken koskivirta samalla toimisi Merikosken ns. alakanavaan joka tapauksessa kerääntyvien lohien ja meritaimenten kutu- ja poikastuotantoalueena. Pitää muistuttaa että Itämeren meritaimen on uhanalainen eikä lohikannatkaan ole niin runsaat kuin ne voisivat olla. Siten YK:n luonnonmonimuotoisuuden romahtamiseen koskevaan varoituksen viitaten totean, että Oulun Energian velvoitteet tulisi muuttaa siten, että Oulun Merikoski palvelisi paremmin uhanalaisten vaelluskalojen kutu- ja poikastuotantoalueena, säilyttäen virtaaman koskessa, luoden samalla kaupunkilaisille ja matkailijoille kauniinpaa lähiluontoa, virkistystä ja vetovoimaa. Ja joki ja vaelluskalat kiittää.

Luontosarjakuvapiirtäjä Seppo Leinonen on hienosti meitä kaikkia muistuttanut siitä millainen Oulun Merikoski on ollut kirjailija I.K Inhan matkakertomuksessa vuodelta 1906:

”Linkin takaa voi ladata I.K. Inhan hienon matkakertomuksen jossa myös muita Oulujoen ja Kajaanin koskia.”

http://digi.kirjastot.fi/files/original/46e223a8995d7ccbd1228b72f5d35ddb.pdf

Ehkäpä vielä joku päivä toteutuu vanha sanonta: ”Kuohuu kuin Oulun koski”

 

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *