Ilmastonmuutoksen ja Fennovoiman aikataulut

Kuusamon valtuutetut kävivät maanantaina 26.11. tutustumassa Rukan uusiin gondoleihin ja kuulemassa eri elinkeinoalojen tulevaisuuden näkemyksiä. Rukan kisojen jälkeen, kun Fennovoiman plakaatit saatiin puretuksi Rukalta, luontoäiti pyrytti Rukan valkoiseksi puhdasta lunta. Rukakeskus käyttää uraanivoiman sijaan sertifioitua ekoenergiaa.

Ilmastonmuutoksen ja Fennovoiman aikataulut

IPCC:n raportin optimistisen tulkinnan mukaan ihmiskunnalla on 12 vuotta aikaa leikata globaaleja kasvihuonepäästöjä erittäin voimakkaasti välttääksemme voimistuvan ilmastonmuutoksen vaaralliset seuraukset. Maailman ilmatieteenlaitoksen (WMO) mukaan ’mahdollisuuksien ikkuna on jo lähes sulkeutunut’.

“The science is clear. Without rapid cuts in COand other greenhouse gases, climate change will have increasingly destructive and irreversible impacts on life on Earth. The window of opportunity for action is almost closed,” said WMO Secretary-General Petteri Taalas.

Lainauksen lähde: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-levels-atmosphere-reach-new-record

Ongelmalliseksi asian tekee se, että globaaleista kasvihuonepäästöistä hiilidioksidipitoisuudet (CO2) ovat jo yläilmakehässä saavuttaneet globaalina keskiarvopitoisuutenatason 405,5 ppm (parts per million). Aikaisemmin monet kansainvälisesti arvostetut tutkijat ja yhteisöt ovat jo vuosia sitten todenneet, että ihmiskunnan kannalta turvallinen hiilidioksidipitoisuuksien taso olisi arviolta lähellä noin 350 ppm. Mahdollisuuksien ikkuna on siten käytännössä lähes kiinni, koska jo vuosikymmenten aikana kertyneet globaalit kasvihuonepäästöt säilyvät ilmakehässä vähintään sata vuotta ja merissä jopa pitempään. Useiden tutkijoiden ja yhteisöjen kanta oli jo viime vuosikymmenen ilmastoneuvotteluiden aikana, että turvallisen ilmaston taso olisi noin 350 ppm CO2. YK:n ilmastoneuvotteluiden Puolan Poznanin ja Tanskan Kööpenhaminan ilmastokonferenseissa,arvioitiin, että maailmalla on aikaa vain vuoteen 2015 saakka alkaa voimakkaasti vähentämään globaaleja ilmastopäästöjä. Tämä lyhyt aikaikkuna siksi, että globaalit hiilidioksidipäästöt pysyvät ilmakehässä yli sata vuotta ja merissä sitoutuneena vielä pitempään.

”“COremains in the atmosphere for hundreds of years and in the oceans for even longer. There is currently no magic wand to remove all the excess CO2 from the atmosphere,” said WMO Deputy Secretary-General Elena Manaenkova.”

Lainauksen lähde: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-levels-atmosphere-reach-new-record

Lisäksi jäätikkötutkijat ovat maailman eripuolilta tehdyistä jääkairauksien data-analyyseissään päässeet johtopäätökseen, että yhtä korkealla tasolla globaalit hiilidioksidipitoisuudet ovat olleet noin 3-5 miljoonaa vuotta sitten, jolloin lämpötila oli 2-3 astetta lämpimämpi:

”The last time the Earth experienced a comparable concentration of CO2 was 3-5 million years ago, when the temperature was 2-3°C warmer.”

lähde: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-levels-atmosphere-reach-new-record

Nuo yllä ja alla olevat faktat onkin syytä pitää mielessä silloin kun miettiin mitä merten rannoille on järkevää rakentaa ja mitä siellä merten rannoilla kannattaa sijaita, koska tuolloin merenpinnat olivat 10-20 metriä korkeammalla:

“The last time the Earth experienced a comparable concentration of CO2 was 3-5 million years ago, when the temperature was 2-3°C warmer and sea level was 10-20 meters higher than now,” said Mr Taalas.”

lähde: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-levels-atmosphere-reach-new-record

Pitää muistaa, että IPCC:n raporteissa on jo vuosikymmen korostettu ihmiskunnan nopeita päästöjä leikkaavia toimia. Silloin olisi ollut realistisempi mahdollisuus saada globaalit päästöt riittävän voimakkaaseen laskuun, jotta yläilmakehän hiilidioksidipitoisuudet olisi saatu pienennettyä tarvittavalle tasolle 350 ppm, mikä on katsottu turvallisemmaksi tasoksi nykypäästötasoihin nähden.

Valitettavasti tiedeyhteisön varoituksista huolimatta globaalit päästöt ovat jatkaneet kasvuaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, vaikka edes hetken Obaman presidenttikauden aikana virisikin toivo paremmasta globaalista yhteisvastuusta. Maailman muut kriisit muun muassa Syyrian ja Afganistanin sodat sekä lopulta Yhdysvalloissa itsekkään Trumpin hallinnon linjaukset ovat jo heikentäneet tätä globaalin ilmastopolitiikan yhteisvastuun henkeä. Kuitenkin, jotta emme vaipuisi ilmastopolitiikassa epätoivoon… pitää muistaa, että jokainen päästöjen vähentäminen antaa ihmiskunnalle lisäaikaa ratkaisujen etsintään.

WMO Deputy Secretary-General Elena Manaenkova: “Every fraction of a degree of global warming matters, and so does every part per million of greenhouse gases,” she said.

Tästä huolimatta energia- ja päästöpoliittisena takalautana tulee kuitenkin pitää sitä, että jos ja valitettavan todennäköisesti, kun emme saa globaalisesti päästöjä vähennettyä riittävästi ajallaan, on ihmiskunnan Rion kestävän kehityksen varovaisuusperiaatteen mukaisesti vältettävä tekemästä sellaisia ratkaisuja, jotka voivat lopullisesti saastuttaa globaalisesti elinkelvottomaksi myös ne alueet, jotka saattaisivat säilyä elinkelpoisena voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Niissä maapallon luonnon monimuotoisuuden rippeet saattaisivat säilyä ja ehkä siten ohessa myös ihmiskunta voisi selviytyä eteenpäin jatkaen elämää maapallolla. Näihin ihmiskunnan päättäjien erityistä varovaisuutta sisältäviin päätöksenteko -sektoreihin tulisi kuulua eri riskiyhteiskunnan sektorit, muun muassa kemianteollisuuden lisäksi erityisesti uraanivoimalat ja niiden ’kyljen radioaktiivisesta ydinluusta’ syntyneet atomipommit, mitkä ovat kykeneviä saastuttamaan, pahimmillaan tuhoamaan, elämälle otolliset olosuhteet maapallolla.

Valitettavasti globaalin ilmastokriisin keskellä uraanivoiman lobbarit ovat tarjoamassa ilmastohätää kärsivälle säteilevää kelluntarengasta. Näin vaikka maailmalla ja Suomessa on yleisessä tiedossa maailman uraanivoimateollisuuden ”ydinvoiman renessanssin” lippulaivan eli Olkiluoto 3:n 8 – 10 miljardin fiasko ja yli 10 vuoden epäonnistuminen*. Uraanin lobbareiden mukaan median, päättäjien ja kansan tulisi puoltaa uraanivoimaa ja antaa heille lisää rakentamislupia muun muassa Fennovoiman ja Loviisan uusille reaktoreille. Nämä on kuulemma paras keino torjua globaalia ilmastonmuutosta.

Suuret päätökset eli ”suuret miehiset hankkeet” ovat lobbareiden helpompia myydä medialle, päättäjille ja kansalle kuin monipuoliset hajautetun uusiutuvan energian hybridiratkaisut. Uusiutuvan energian hybridiratkaisut olisivat nopeammin toteuttavissa, loisivat uutta työtä ja innovaatioita sekä ennenkaikkea, olisivat turvallisempia voimistuvan ilmastonmuutoksen sään ääri-ilmiöiden aikakautena.

Pitää muistaa, että uraanivoiman hidas rakentaminen ei kerkiä IPCC:n määrittelemään viimeiseen optimistiseenkaan aikaikkunaan. Ja meillä on jo ongelmallisesti noin 440 ydinvoimalaa jotka tuottavat radioaktiivisia päästöjä ja vaarallista, ratkaisematonta, ydinjätettä. Fennovoimahan ei ole edes vielä jättänyt rakentamislupaan vaadittuja suunnitelmia. Ei vaikka rakentaminen piti olla jo valmis 2018.

Tekniikka & Talous -lehden 26.11.2018 mukaan: ”Greenwichin yliopiston professorin Steve Thomasin mielestä Fennovoiman suunnitelma käynnistää Hanhikiven reaktori vuonna 2024 on naurettava, jos rakentaminen alkaa vuonna 2020 kuten Fennovoima on ilmoittanut. Thomasin mukaan venäläinen teollisuus ei ole 2010-luvulla saanut reaktoreita valmiiksi alle kuudessa vuodessa vaan noin kymmenessä vuodessa. ”Jopa Kiinassa kestää rakentaa seitsemän-kahdeksan vuotta, joten ajatus voimalan valmistumisesta kolmessa-neljässä vuodessa on naurettava”, hän sanoo. (lainauksen lähde: https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/jopa-kiinassa-kestaa-7-8-vuotta-fennovoiman-aikataulu-on-naurettava-hanhikiven-ydinvoimala-keraa-kritiikkia-ulkomaillakin-6750595?fbclid=IwAR3td10izXFezCP9g3lZthPyAn_UbWV8eWmsNcsbBshF0u6OV3QnAmwv7rs)

Fennovoimassa uskotaan, että suuren rahan turvin mustakin voidaan pestä mediassa ja ihmisten mielikuvissa valkoiseksi. Ydinvoimayhtiöt käyttävät löysästi rahaansa radioaktiivisesti likaisen bisneksensä mielikuvamuokkaukseen puhtaammaksi, tarjoamalla rahaa ”sponsoroinnin” muodossa sitä vailla oleville.

Onkin hyvä aina jonkun tahon syytä herättää ihmiskunnan päättäjiä, ja nykyään myös ennen vallan vahtikoirana toiminutta mediaa, maanpinnalle ja todeta ettei tällä raharikkaalla uraanikeisarilla ole puhtaita vaatteita yllään. Ei vaikka itse Suomen Hiihtoliitto TV -mainoksissaan yhdessä Fennovoiman kanssa niin väittää. Ydinvoimaloiden henkilökunnan vaatteetkin ovat käytön jälkeen säteilyjätettä.

Suomen hiihtoliiton ”Helsingin herrojen” tulisikin ydinvoimayhtiö Fennovoiman kestityksien sijaan ottaa esimerkkiä kuusamolaisten hienosta esikuvasta olympialumilautailija Enni Rukajärvestä. Enni Rukajärvi vaalii puhdasta luontoa ja ottaa sponsorointisopimuksia vain tahoilta, jotka sopivat arvomaailmaan. Hiihtoliitto tekemällä yhteistyösopimuksen Fennovoima-Rosatomin kanssa antaa signaalin, että radioaktiivisesti saastuttava uraanivoima sopii heidän arvoihinsa.

Lahden kisojen jälkeen viime vuosina usko Suomen hiihdon tekemiseen on hitaasti palautunut. Tekemällä sponsorointisopimuksen Fennovoiman kanssa hiihtoliitto antoi signaalin, että arvot ovat taas rahasta myynnissä. Rukalla uraanikaivoksien ja ydinvoiman radioaktiivisuus ongelmista tietoinen luontoäiti järjesti viime viikonlopun hiihtoliiton Rukan kisoihin todellisen ”black fridayn” eli mustan maan. Kisojen jälkeen kun Fennovoiman plakaatit saatiin puretuksi Rukalta, luonto samantien pyrytti Rukan valkoiseksi puhdasta lunta. Rukakeskus käyttää uraanivoiman sijaan sertifioitua ekoenergiaa.

Radioaktiivinen uraanivoima ei pelasta ilmastonmuutokselta, vaan muodostaa maapallolle vakavan lisäongelman voimistuvan ilmastonmuutoksen aikakauden keskelle. Eikä siten Suomen vastuullisena valtiona tule näyttää huonoa, vaarallista, energiapoliittista esimerkkiä muille maailman valtioille.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.