Kaivoslain uudistaminen hallitusohjelmaan

  

Oulun eteläisen varaukset ja valtaukset/lupahakemukset.

Useat kansalaisliikkeet vaativat kaivoslain kokonaisvaltaista uudistamista Kaivoslaki NYT – kansalaisaloitteella, jossa vaaditaan kaivoslakia muutettavan kestävän kehityksen, ekologisen ympäristövastuun ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden mukaiseksi. Se edellyttää kaivoslain sekä ympäristölainsäädännön parempaa yhteensovittamista. Oleellisten tietojen pimittämistä ei enää saa sallia, kuten kaivosyhtiöt ovat tehneet piilottamalla uraanitiedot lupahakemuksistaan. Kaivosyhtiöiden on myös kunnioitettava kuntalaisten, viranomaisten ja valtuuston tahtoa eikä haastaa päätöksiä oikeuteen. On muistettava, että Talvivaara-Terrafamen uraanijätealtaiden ns. kipsisakka-altaiden myrkkytulvien jälkeen Säätytalolla luvattiin kansalle, että seuraavissa Suomen kaivoshankkeissa yhtiöillä tulee olla sosiaalinen toimilupa ennen hankkeen avaamista. Tätä periaatetta ei ole kunnioitettu.

Parhaillaan suuri osa Pohjois-Suomea ja Lappia on jonkinasteisen varauksien ja valtaushakemuksien* piirissä.

Kaivosviranomaisena toimivan TUKES:in kaivosrekisterin karttapalvelun Lapin tilanne varauksien, valtauksien ja valtaushakemuksien/malminetsintälupien sekä kaivospiirien osalta 27.12.2018 (lopussa linkki TUKESin kaivosrekisterin karttapalveluun.)

Kaivosrekisterin karttapalvelua pääset katsomaan, zoomaanaan täältä:

http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/

Linkkaa vasemmalta kiinni karttatasolta ”näytä kaikki tasot”.

Kaivoslaki on uusittava sellaiseksi, että lupia myönnetään vain luotettaviin hyöty/haitta -selvityksiin perustuen hankkeisiin, joista on paikallisyhteisöille enemmän hyötyä kuin haittaa, ympäristöhaitat huomioon ottaen. Kunnan päätösvalta yleiskaavan kautta on tunnustettava. ”Löytäjä saa” -periaatteesta ja varausilmoitus -menettelystä on lopetettava. Lupahakemusten vireilläoloon on määriteltävä maksimi voimassaoloaika, jotta alueen ihmisten ja elinkeinojen vuosikymmenten epävarmuus poistuisi.

Kaivosala on kansainvälistä tarinataloutta, jonka säätelemiseksi on myös EU:n lainsäädäntöpaketit erityisen tarpeellisia. Kun raaka-aineiden hintoihin ei ole sisällytetty todellisia ympäristövaikutusten paikallisia ja yhteiskunnallisia kustannuksia (esim. Talvivaara-Terrafame-Trafigura) markkinat ohjautuvat epäoikeudenmukaisesti.

Kansalaisten luottamus sekä kansalliseen että EU -tason päätöksentekoon rapautuu. Uskottavan ympäristöpolitiikan valmistelua on myös EU:ssa parannettava. Tähänkin voi vaikuttaa EU -kansalaisaloitteilla ja Suomen EU puheenjohtajuuskauden aikana.

Vaikuttamisen aika oman elinympäristön tulevaisuuteen on nyt. Suomen hallitusohjelmaan on kirjattava kaivoslain uudistaminen.

Kansalaisaloite kaivoslain uusimiseksi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3795.

Allekirjoituksella ja äänestämisellä on merkitystä.

Mika Flöjt

Kansanedustajaehdokas, Vihreät

*käytin sanaa valtaus koska sitä kansainväliset yhtiöt käyttävät kansainvälisissä pörssitiedotteissaan.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>