Vastine Kalevan & Koillissanomien uutisointeihin

Vastine Kalevan & Koillissanomien uutisointeihin

En ollut missään vaiheessa kutsunut Kalevaa / Koillissanomia vaalivalvojaisiini. En myöskään ollut mainostanut vaalivalvojaisini missään. Tukiryhmäläisiä oli facebook ryhmässä kutsuttu ja puhelimitse. Vaalivalvojaisemme ei siis ollut julkinen tilaisuus. Sellaisena halusimme sen pitää. Sen sijaan Koillissanomat pyrki itse sisälle – kutsumatta kesken yhdistyksen hallituksen kokouksemme.

Kaleva -konsernin Kalevan ja Koillissanomien käyttäytyminen vaalikampanjan ajan ei valitettavasti ollut tasapuolista. Kaleva & Koillissanomat eivät ole julkaiseet kaikkia allekirjoittaneen vastineita Latitude kaivosyhtiön vääristeltyihin mediatiedotteisiin koskien Kuusamon Kitkajoen Juomasuon kaivoshanketta. Ja nekin mitkä olen saanut läpi on saatu vasta taisteluiden jälkeen.

Lisäksi Kaleva media myös keskeytti aikaisemmin usean tahon vastineiden julkaisemisen kaivosyhtiön lehtikirjoituksiin prittilehdessä, jättäen kaivosyhtiön vääristelevän kannan viimeiseksi ”totuudeksi” lehden lukijoille. Lisäksi Kaleva median päätoimittaja Kyösti Karvonen sähköpostilla kielsi allekirjoittanutta kirjoittamasta Kalevan blogissani Kuusamon kaivoshankkeesta, vaikka kaivoshanke on Kuusamon yksi eniten keskustelluista asioista. Vaalikentillä kyseltiin koko ajan miksi en kirjoita tietojani Kalevan blogissani. Joudun kertomaan että sitä ei sallita.

Samaan aikaan Latitude ostaa kovalla mainoksia Kalevan ja Koillissanomien pritti- ja nettilehtiin ja kaivosyhtiön tiedotteet menee Kaleva -konsernin mediassa ja Koillissanomissa sukkana läpi. Konsernin toimittajat välittävät kirjoituksissaan Latituden viestiä. Näin tapahtui viimeksi (15.4.2019).

Mielestäni on hyvin arveluttavaa, että Pohjois-Suomen keskeinen media toimii näin kaivosyhtiön eduksi ja asettaen rajoja kansanedustajaehdokkaiden kirjoituksille. Lisäksi parina muuna esimerkkinä voin todeta, että kampanjan aikana Koillissanomat jätti julkaisematta allekirjoittaneen videohaastattelun nettisivuillaan (muiden ehdokkaiden julkaisi), eikä korjannut asiavirheitä lehtijutuistaan vaikka jätin oikaisupyynnön.

Olisikin toivottavaa, että Pohjois-Suomalainen media ei toimisi kaivosyhtiön edun ajajana ja rajoittaisi kansanedustajaehdokkaiden kirjoittamisen teemoja. Edellä mainitut esimerkit ovat myös siksi huolestuttavia, että Koillissanomat aloitti jo kaivosyhtiön kaivoshankkeen lobbaamisen jälleen heti vaalien jälkeen 15.4 kirjoituksella, että eikös olisi hyvä uhrata Riisitunturi-Kitka-Oulanka alue suurteollisuushankkeille eikä se haittaisi vaikka joku vesistö uhrattaisiin kaivosjätevesille.

Ystävällisesti,

Mika Flöjt

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>