Kepu petti kolme päivää vaalien jälkeen käyläläiset ja kuusamolaiset

Kepu petti kolme päivää vaalien jälkeen käyläläiset ja kuusamolaiset
___
Eduskuntavaaleissa Kuusamon keskustan ehdokas Ulla Parviainen kampanjoi Kitkajoen Käylän Juomasuon kaivosta vastaan äänestäen muun muassa valtuustosalissa pidetyssä vaalipaneelissa  Juomasuon kaivoshanketta vastaan ja lehtijutuissa korosti kaivoslain uudistamistarpeita ja Juomasuon kaivoshankkeen soveltumattomuutta.
___
Pari päivää ennen vaalipäivää Käyläläiset vetosivat yli 140 allekirjoituksen voimalla paikallislehdissä Kuusamon ja valtakunnan päättäjiin, että alueen puhdas luonto vaalittaisiin ja he saisivat lopulta elää rauhassa kaivoshankkeelta.
 ___
Kuitenkin vain kolme päivää eduskuntavaalien jälkeen (17.4) Kuusamon keskustapuolueen ja kokoomuksen edustajat Kuusamon kaupungin yhdyskuntatekniikan lautakunnassa kannattivat maa-alueen vuokraamista kaupungin Käylänvirta kiinteistöstä ”Latitude” -kaivosyhtiölle, joka haluaa avata Kitkajoen Juomasuon uraanikultakoboltti -kaivoksen Käylän ja Säkkilän kylien väliin: Yhtiöllä on lisäksi kaivospiirejä ja valtauksia Rukan Sivakkaharjun, Meurastuksenahon sekä Konttiahon sekä Naatikka- ja Kouervaaran suunnalla. Lisäksi ”Latitude” yhtiö on varannut ja tehnyt lisävaltaushakemuksia suureen osaan Pohjois-Kuusamon, Pohjois-Posion ja Etelä-Sallan alueita tunnetulle uraanivyöhykkeelle ja uraania sisältäviin malmioihin.
__
Kuusamon keskusta siis näennäisesti kampanjoi Ulla Parviaisen keulakuvalla eduskuntavaaleissa Juomasuon kaivoshanketta vastaan, mutta vain kolme päivää vaalien jälkeen lautakunnassa jopa Ulla Parviaisen kampanjapäällikkö Juha Säkkinen ja somevastaava & kampanjatukihenkilö Tuija Vanttaja äänestivät kaivoshankketta edistävän vuokrauspäätöksen puolesta. Olisi olettanut, että Ulla Parviainen olisi ohjeistanut kampanjahenkilöitään ja Kuusamon keskustaväkeä pysymään hänen julkisella Juomasuo kielteisellä linjallaan ja äänestämään lautakunnassa kaivoshankkeen etenemistä vastaan. Luultavasti hän tiesi olleensa vain keulakuva, koska hän jo ilmoitti vaalien jälkeen lehtikirjoituksessa vähitellen irrottautuvansa luottamustehtävistään. Eikä siten olisi enää kaivosasiassa vastuussa äänestäjilleen, jotka erehtyivät uskomaan Kuusamon keskustan ehdokkaan Juomasuon kaivosvastaisten puheiden olleen Kuusamon keskustan linjauksia. Ja Kuusamon keskustan puolustavan puhtaasta luonnosta kumpuavia elinkeinoja ja kyläläisten puhdasta elinympäristöä.
___
”Jostain syystä” kun paikallislehdessä asiaa uutisoitiin ei kerrottu lautakunnan äänestyksen osapuolista. Vain Kuusamon valtuuston kaavalinjauksen puolella olleiden Kuusamon Vihreiden ja Vasemmiston edustajien nimet mainittiin, mutta unohdettiin kertoa ne lautakunnassa äänestyksessä kaivoshankkeen etenemistä edistäneet Kuusamon keskustan ja kokoomuksen lautakunnan jäsenten nimet. Joten tässä tasapuolisen mediauutisoinnin nimissä kaikki äänestäjät. Nämä olisi siis pitänyt lehden kertoa. Kuusamon yhdyskuntatekniikan lautakunnan 17.4 pykälän 62 äänestys joka päättyi äänin 11 – 3 kaivosyhtiö Latituden intressien eduksi.
___
Kaivosyhtiöille maiden vuokrauksen puolesta äänestivät: Hannu Poussu (kesk.), Jouni Mustonen (kesk.), Liisa Siikaluoma (kesk.)  Tuija Vanttaja (kesk.), Juha Säkkinen (kesk.), Ulla Voutilainen (kesk.), Tuomo Pulkkanen (kesk.), Pentti Kurvinen (kesk.), Sirpa Kämäräinen (kesk.), Pertti Hyvärinen (kok.) ja Päivi Siikaluoma (kok.) äänestivät kaivoshankkeen etenemisen puolesta.
___
Käytännössä Käyläläisten vetoomuksen ja Kuusamolaisten enemmistön tahdon (Taloustutkimus Oy gallup) mukaisesti äänestivät Marjo Kämäräinen (vihr.), Pekka Virtanen (vihr.) , ja Anne Murto (vas.sit).
___
Nyt on Ulla Parviaisella yli 3000 äänen mandaatilla mahdollisuus johtaa Kuusamon keskustan kaupunginhallituksen jäseniä niin, että he ovat käyläläisten puolella ja he yhdessä ottavat kaupunginjohtajan tai kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tuomo Hännisen (kesk.) otto-oikeudella maa-alueen vuokrauspäätös kaupunginhallituksen käsittelyyn ja kumottavaksi. Kaivoshanke Juomasuolle on kaupunginhallituksen, valtuuston, käyläläisten ja kuusamolaisten enemmistön tahdon vastainen, eikä käyläläisiä ja pohjois-kuusamolaisia tule saattaa vuosikymmenten epävarmuuteen pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.
__
On muistettava, että jo aikaisemmin YVAssa oli käsittelyssä oli myös tunnelilouhinta ja kaivosmalmien kuljettamisen vaihtoehto 2 -alueelle Maaningan Salmijärvelle, joka olisi uhrattu kaivosjätevesille. YVA päätöksessään Kuusamon kaupunginhallitus ja valtuusto hylkäsi myös kyseiset vaihtoehdot. Kuusamon päättäjien tulee nyt jo lopettaa täysin Juomasuon kaivoshanke.
__
Muuten käyläläisten ja kuusamolaisten on todella todettava, että kepu petti heidät.
__
Puhtaan Kitkajoen ja Kuusamon puolesta,
__
Mika Flöjt
This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>