Vastaus keskustan Ulla Parviaiselle

Ei ollut kysymys mistään valtuustokokouksen äänestyksestä vaan valtuuston vaalipaneelin äänestyksestä jossa kysyttiin, käykö kaivos Kitkajoen Juomasuolle?

Äänestit Kuusamon keskustan kansanedustajaehdokkaana Juomasuon kaivoshankkeelle kieltävästi.

__

Kirjoitin (KS 6.5) ”Eduskuntavaaleissa Kuusamon keskustan ehdokas Ulla Parviainen kampanjoi Kitkajoen Käylän Juomasuon kaivosta vastaan äänestäen muun muassa valtuustosalissa pidetyssä vaalipaneelissa  Juomasuon kaivoshanketta vastaan ja lehtijutuissa korosti kaivoslain uudistamistarpeita ja Juomasuon kaivoshankkeen soveltumattomuutta.”
__
Pari päivää ennen vaalipäivää Käyläläiset vetosivat yli 140 allekirjoituksen voimalla paikallislehdissä Kuusamon ja valtakunnan päättäjiin, että alueen puhdas luonto vaalittaisiin ja he saisivat lopulta elää rauhassa kaivoshankkeelta.
__
Kuitenkin vain kolme päivää eduskuntavaalien jälkeen (17.4) Kuusamon keskustapuolueen ja kokoomuksen edustajat Kuusamon kaupungin yhdyskuntatekniikan lautakunnassa kannattivat maa-alueen vuokraamista kaupungin Käylänvirta kiinteistöstä ”Latitude” -kaivosyhtiölle, joka haluaa avata Kitkajoen Juomasuon uraanikultakoboltti -kaivoksen Käylän ja Säkkilän kylien väliin: Yhtiöllä on lisäksi kaivospiirejä ja valtauksia Rukan Sivakkaharjun, Meurastuksenahon sekä Konttiahon sekä Naatikka- ja Kouervaaran suunnalla. Lisäksi ”Latitude” yhtiö on varannut ja tehnyt lisävaltaushakemuksia suureen osaan Pohjois-Kuusamon, Pohjois-Posion ja Etelä-Sallan alueita tunnetulle uraanivyöhykkeelle ja uraania sisältäviin malmioihin.”
__
Kysyn siis edelleen aikooko Ulla Parviainen käyttää äänestäjiltä saamaa vaikutusvaltaansa siihen, että Kuusamon keskusta kunnioittaa kaupungin luonnonvaratyöryhmän yksimielistä linjapäätöstä, että Kitka-Ruka-Oulanka alueelle ei voi kaivoksia riskittömästi perustaa ja valtuuston jo kerran Kuusamon Juomasuon kaivoshankkeen hylkäämää yksimielistä YVA päätöstä (nykyisellä kaivosyhtiöllä sama Y-tunnus ja taustaomistajia piilossa) sekä kuntalaisten tahtoa kuvastavaa valtuuston päätöstä yleiskaavasta kaivoskieltoalueineen, mihin Juomasuo kuuluu?
__
Kuusamon keskusta voi määräenemmistöllään yhdessä muiden puolueiden kanssa kaupunginhallituksessa käyttää veto-oikeutta yhdyskuntatekniikan lautakunnan ns. Käylän alueen tontinvuokraus päätökseen, joka on käytännössä tehty tällä kriittisellä hetkellä (yhtiön kaivospiiri raukeamassa) edesauttamaan ”latitude” kaivosyhtiön kaivoshanketta.
__
Pitää muistaa, että Kitkajoen tunnettu Juomasuon uraanimalmio (uraania 100 kertaa enemmän kuin kultaa) sijaitsee Käylän ja Säkkilän kylien välissä, vain 2 km kumpaankin. Jo nykyinen koelouhos on saastuttanut aluetta radioaktiviisesti ja kuusamolaiset ovat vaatineet saastuttavan louhoksen peittämistä.
__
Kuusamon kaupungilla ei ole mitään tarvetta vuokrata maitaan ”latitude” kaivosyhtiölle alueelle, mille niin käyläläiset vetoomuksessaan ja kuin laajemmin kuusamolaiset sekä kuusamon ystävät kaava- ja yva muistutuksissaan & Taloustutkimuksen gallupissaan ovat osoittaneet etteivät halua kaivosta.
__
Käyläläisiä ja muita pohjoiskuusamolaisia ei tule ripustaa kaivosasiassa vuosien ”epävarmuuden löyhään hirteen” – ja samalla poliittisesti käsiä pesten sanoa: ”aika katsoa eteenpäin”.
__
Nyt on jo aika toimia vaalipuheiden ja aikaisempien linjausten mukaisesti sekä käytännössä estää kaivoshanketta Kitkajoen Juomasuolle kaikissa kohdin.
__
Puhtaan Kitkajoen ja Kuusamon puolesta,
Mika Flöjt
This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>