Tavajärvi osaksi Paanajärven kansallispuistoa osana ”Kuusamo – Gateway to Russian Karelia Wilderness” -hanketta

Fennoscandinavian Green Belt Karjalan työryhmä on aktivoitunut hienosti Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän johdolla. Samaan aikaan Kuusamossa käsitellään kaupunkistrategiaa ja Pohjois-Pohjanmaan liitossa lähialueyhteistyötä osana EU:n rakennerahastoja. Fennoscandinavian Green Belt työryhmässä ja maakuntaliitossa on myös Kuusamon kaupungin edustajat.
__
Koillismaan Vihreiden hallitus esittää, että Suomi edistäisi osana Fennoscandinavian Green Belt prosessia ja lähialueyhteistyötä sitä, että Paanajärven Nuorusen tunturijärvi, Tavajärvi, liitettäisiin osaksi Venäjän Karjalan Louhen piirin Paanajärven kansallispuistoa.
__
Tavajärven tunturijärvi hienon Nuorusen tunturinjuuressa on hieno maisema- ja erämaa kokonaisuus ja ansaitsee tulla liitetyksi osaksi Paanajärven kansallispuistoa. Alue on myös monelle kuusamolaiselle suvulle rakas paikka. Paana- ja Pääjärven lisäksi Kivakkatunturi- ja Nuorunen ovat vetovoimaisia retkikohteita suomalaisille ja venäläisille matkailijoille, Tavajärvi kuuluu luontevasti osaksi tätä kokonaisuutta. Tavajärvi ja Nuorusen tunturi näkyy hienosti Kuusamon puoleiselta Kuntivaaran laelta. Katso liitteen luontokuvaaja Heikki Ketolan kuva.
__
Suomen puolella tulisi selvittää Kuusingin olemassa olevan luonnonsuojelualueen liittäminen osaksi Oulangan kansallispuistoa sekä suositun karhunkierros polun jatkuminen Kitkajoen Päähkänältä Kuusingin Karhunpolulle Saunavaaralle ja sieltä edelleen Kuusingin Leirintäalueelle ja Vuotunkiin.
__
Karhunkierrospolun laajentamista Kuusingille ja rajat ylittävää erämaamatkailun yhteistyötä esitti jo Kuusamon ja Venäjän Louhen piirin juhlayhteistyöseminaarissa maakuntahallinnon puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.).  Kuusamon ja Louhen piirin yhteistyön juhlaseminaarissa katsottiin, että Louhen piirin erämaaluonto tulee olemaan merkittävä matkailun vetovoima tekijä Kuusamo – Louhi alueella ja siten omalta osaltaan edistämään Suoperän raja-aseman toimintaa sekä Louhen piirin tiestön parantamista Venäjän Karjalan prioriteettilistalla.
__
Näitä hankkeita voisi Suomen ympäristöministeriö ja maakuntahallitus rahoittaa mm. osana EU-Venäjä yhteistyörahoituksia mm. Karelia CBC hankkeina. Alueelle tulee aloittaakin oma ”Kuusamo the Gateway to Russian Karelia Wilderness” -hanke.
__
Koillismaan Vihreät hallitus
Mika Flöjt
puheenjohtaja
Pekka Virtanen
varapuheenjohtaja
Jouko Niikkonen
sihteeri
Heikki Ketola
rahastonhoitaja
Jaana Voutilainen
Sisko Mikkonen
Tero Ronkainen
Ossi Tyni
This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.