Skip to main content

Pohdiskeluja Kuusamon ydinkeskustan kehittämiseksi

Pohdiskeluja Kuusamon ydinkeskustan kehittämiseksi

Kuusamossa keskittyminen suurmarketteihin kaavoituksessa oli selkeä poliittinen virhe. Nyt keskustan pienyrittäjät maksavat siitä kovaa hintaa. Asia on kytenyt kansalaiskeskustelussa, ja nyt noussut jälleen pintaan kuten Kalevan lehtijuttu (11.1.2013) osoittaa. Vuosisadan vaihteessa Kuusamossa, kuten muuallakin, hairahduttiin gryndereiden ja suurten kauppaketjujen edustajien lupaamiin ”poliittisiin pilvilinnoihin” suurten automarkettien autuaaksi tekevästä voimasta. Nyt on ongelmana vanhan keskustan näivettyminen, kun ihmiset kulkevat useimmiten autoilla ydinkeskustan ulkopuolen monesti persoonattomiin ketjujen suurmarketteihin. Väki ei ole suuremmin vähentynyt, se vain kulkee, hajautuu, eri paikkaan. Ydinkeskustan kaduilta ja kaupoista on siirtynyt markettien sisälle. Ongelma ei ole pelkästään Kuusamon, automarkettien rakentamisen johdosta samanlainen tilanne on tapahtunut muuallakin, esim. Rovaniemellä mm. Rovakadulla ja ydinkeskuksen Kalotinlinnan sekä Sampokeskuksen osalta. Oulun keskustan kaduilla on samoja piirteitä, pienliikkeiden vetovoima on vähentynyt kun ”autokansa” suuntaa suurmarketteihin.

Kuusamon osalta tarvitsemme pieniä ja suuria yhteisiä tekoja, jotta Kuusamon ydinkeskusta nousee uudestaan vetovoimaiseksi kokonaisuudeksi, mikä vetää niin paikallisia kuin matkailijoitakin, mutta samalla toimien viihtyisänä asuinympäristönä.

Ohessa joitain pohdiskeluja, joita voi vapaasti kritisoida tai täydentää. Toivottavasti uusia ideoita esitetään julkiseen keskusteluun ja ns. poliittiseen myllyyn.

1) Kokoomuksen Martti Turusen ehdotus bussiaseman siirrosta vanhan postin aukiolle tulee ottaa kaupungin toimesta pikaisesti käsittelyyn. Se on ehdottomasti tarkastelun arvoinen. Samalla lisää bussipysäkkejä Kitkan- ja Ouluntielle.

2) Tulee tehdä luova ideakilpailu ja asukaskysely koko ydinkeskustan kehittämisestä.

3) Kitkantien vanhojen kauppakiinteistöjen muuntomahdollisuuksia selvitettävä esim. asuin-, harrastus-, nuoriso-, vanhuspalvelu- ja toimistotiloiksi.

4) Kuusamon ydinkeskustan arkkitehtuurin tulisi modernisti symbolisoida Kuusamon matkailu-, erä- ja luontokaupungin ilmettä. Käynti Kuusamon keskustassa ja sen liikkeissä olisi osa Kuusamon matkailukokemusta. Kuusamon Kitkantien rakennusten tulisi symbolisoida sitä, että olemme ylpeitä luontoon, vesistöihin, Lappiin, perinteisiin elinkeinoihin ja monenlaisiin kulttuureihin tukeutuvasta taustastamme. Harkittavaksi esimerkiksi Kitkantien ja ydinkeskustan elävöittäminen hirsirakentamispinnoituksella, soveltaen kuusamolaisella omalla tavalla esimerkiksi Kanadan Yukonin Whitehorsin pääkadun mallia, missä Villi Pohjola -maisesti yhdistellään alueen kulttuuriperintöä ja historiaa moderniin kaupunkikuvaan. Arkkitehtuurin tulisi olla perinteitä kunnioittavaa, ja samalla modernia, mutta kuusamolaista, omalaatuista,  jota kiinnostaa tulla erikseen katsomaan. Automarkettiketjut eivät valitettavasti sitä ole – ei millään pahalla.

5) Torille Karhujuhlien ja Karhunkierros retkeilyreitin kunniaksi Karhupatsas, jonka juurella jokainen Kuusamon matkailija haluaisi itsensä kuvauttavan.

6) Kelan rantaan savusauna ja avanto-uintikeskus

7) Sinun visiosi ydinkeskustan kehittämiseen; kerro se meille.

Pohdiskellen,

Mika Flöjt

Tuleva Kuusamon kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

Vastaa