Skip to main content

Otimme ehdokkaiksi sellaisia joihin luotimme, emme halua kaivoksia, emmekä Riisitunturin teollisuushanketta siirtolinjoineen, joka edistää Latituden VE2 rikastamon ja kaivoksien toteutumista Maaningalla, Kitkalla ja Rintajärvellä

Otimme ehdokkaiksi henkilöitä joihin luotimme. Olemme varautuneet pahenevaan kaivos- ja resurssitaisteluun siten, että emme ottaneet tässä tilanteessa listoillemme ehdokkaita jotka ovat osoittaneet ymmärrystä kaivosten sijoittumiselle Kuusamoon.

Lisäksi emme halunneet myös Riisitunturin kansallispuiston kylkeen suunnitellun suurtuuliteollisuusalueen kannattajia, koska siirtolinjoineen ja maisemien muuttumisen seurauksena ko. hanke edesauttaa kaivoshankkeiden etenemistä Kitkajärven, Maaningan ja Rintajärven alueella. Aikaisemmassa kaivosyvassa vaihtoehto 2 oli juuri Maaningan Salmijärven alueella kaivoksille ja rikastamolle, jonka tarpeisiin sitten louhitaan kaikki muut uraanikultakoboltti malmiot Kuusamon, Posion ja Sallan alueella. Siirtolinja Maanigan alueelle mahdollistaa rikastamon perustamisen alueelle ja kaivokset sen ympärille. Parhaillaan on kuulemisessa Maaningan Haarakumpujen moniosaisten uraanikultakoboltti valtauksien kuulemiset. Kansalaisjärjestöt valittavat päätöksistä tänään hallinto-oikeuteen.

Kannatamme Ympäristöministeriön esitystä alueen saamiseksi kansallismaisemaksi. Kyseinen henkilö on vastustanut ko. esitystä.Me emme edes kysyneet ehdolle kyseistä henkilöä pitkäaikaisen luottamuspulan ja yhdistyksen luottamushenkilöitä kohtaan tehtyjen painostuksen ja myllytyksien johdosta, joiden takia valitettavasti vuosien aikana lukuisia ihmisiä on eronnut yhdistyksestämme, luottamustehtävistä tai jättäytynyt pois toiminnastamme. Kyseinen henkilö itse luopui viime kunnallisvaaleissa, vaikka pyysin häntä henkilökohtaisesti kaksi kertaa, mutta luopumisen jälkeen sitten myllytti ehdokkaitamme vaalikampanjassa ja sen jälkeen luottamushenkilöitämme yhdistyksessä ja luottamuselimissä. Hän myös kannusti somessa ettei ehdokkaitamme pitäisi äänestää. Emme voi palkita sellaista toimintaa.

Myöskään toimiminen Koillissanomien avustajana ei ole meille luottamusta edistävä asia näin kriittisinä aikoina kun taistellaan Kuusamon puhtauden puolesta kaivoshankkeita vastaan. Koillissanomat on ollut voimakkaasti Riisitunturin suurtuulipuistohankkeen puolesta, vaikka jopa Posion matkailuväki vastustaa hanketta. Kun allekirjoittanut kansallismaisemien vaalimisen johdosta ei kannattanut hanketta on kyseinen henkilö alkanut intohimoisesti kannattaa hanketta. Mikään muu tuulivoimahanke esim. olemassa olevan tuulipuiston laajentaminen Saukkovaarasta kohti Kuusamon teollisuusaluetta ei käy. Sinne tuulivoimaloita selvittää nyt Kuusamon seurakunta. Vaikka tästäkin hankkeesta kunta saisi verotuloja.

Ongelma monille Riisin hanketta kannattavalle onkin, että niistä hankkeista ei saa Yhteismetsä tuloja. Eli kyse on rahasta ja kenen taskuun ne rahat Kuusamossa ohjautuvat. Yhteismetsällä on toinenkin pienempi hanke lähelle olemassa olevaa Mäkiaho-Saukkovaaran aluetta ja se on edennyt lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. Se, että on olemassa henkilöitä jotka tuosta vaan kannattavat Riisitunturin kylkeen kansallismaisemaan suurtuuliteollisuusalueita ja kaivoshankkeita jonnekin Kuusamoon on tietysti kaivoskannattajien ja teollisuushankkeiden kannattajien etu. Vielä parempi jos he ovat Vihreitä. Valitettavasti meillä on ollut tämmöisiä paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia hyväuskoisia nenästä vedettäviä yhtiöiden päämäärien eduksi. Silloin resurssihankkeiden kannattajat voivat lehtimyllytyksien avulla rikkoa vihreiden rivejä hajoita ja hallitse strategialla, vieden samalla vihreiltä ääniä, jotta vihreiden puhdas kaivosvastainen lista ei pääsisi merkittävään valtaan, kun meidän kuntavaalien jälkeen odottaa Kuusamossa Latitude66 kaivosYVA.

Mika Flöjt

puheenjohtaja

Koillismaan Vihreät ry